Op belangrijke momenten in het leven is het goed om na te denken hoe jullie het samen moeten regelen. Willen jullie ook geld en goederen delen bij de koop van een huis? Waar ligt de grens tussen privé en zakelijk als één van de twee een eigen onderneming start? Naar wie gaat het gezamenlijke spaargeld als jouw partner komt te overlijden? Geen alledaagse momenten. Wél momenten om een samenlevingscontract op te laten stellen.
Voor het eerst samenwonen of een huis kopen, een spannende en belangrijke gebeurtenis. Naast een koophuis willen jullie misschien ook goederen en geld delen. Ook kunnen jullie vastleggen hoeveel ieder bijdraagt aan de hypotheeklasten. En je gaat er natuurlijk niet van uit, maar stel nou dat jullie uit elkaar gaan, dan kan je in een samenlevingscontract vastleggen wie er opdraait voor eventuele restschuld of wie de overwaarde krijgt.
Jullie spaargeld is wettelijk gezien geen gezamenlijke bezitting als het niet is vastgelegd in een samenlevingscontract. Met alleen een ‘en/of-rekening’ bij de bank ben je er niet.
Hoe zit het eigenlijk als jullie samen sparen? Of samen geld apart zetten voor onvoorziene kosten of juiste leuke dingen zoals een reis en nieuwe meubels. Mocht je overlijden, dan krijgt jouw familie jouw spaardeel en je partner niks. Laat afspraken hierover door een notaris vastleggen in een samenlevingscontract.
De stap is gezet, jij of jouw partner start een eigen onderneming. Maar wat als het misgaat? Als jullie ‘gewoon’ samenwonen is jouw partner beschermd tegen jouw schuldeisers. Wanneer het juist goed gaat met het bedrijf wil jij misschien dat jouw partner meedeelt in de waardegroei van het bedrijf. In een samenlevingsovereenkomst kan het vastgelegd worden: samen in voorspoed, apart in tegenspoed.
Jullie hebben een goede baan. Onverwacht ontslag, ziekte of arbeidsongeschiktheid kan jullie relatie onder druk zetten. Laat vastleggen hoeveel huishoudgeld jullie beiden betalen of hoe jullie het inkomensrisico verzekeren.
Als je op jouw werk mee kunt doen aan een gunstige pensioenregeling betekent dit waarschijnlijk ook een partnerpensioen. Er kan dan gevraagd worden om een samenlevingscontract, omdat dit voor de verzekeringsmaatschappij het enige bewijs is dat jullie partners zijn. Op je oude dag willen jullie toch samen genieten van het pensioen waarvoor jullie nu werken?
Ingrijpende veranderingen in jullie leven zijn goede momenten om een samenlevingscontract te laten samenstellen door een notaris. Nu ga je er misschien niet van uit dat het ook mis kan gaan, maar het is een hele zorg minder als jullie dit van tevoren al goed op papier hebben laten zetten.
// If comments are open or we have at least one comment, load up the comment template. if ( comments_open() || get_comments_number() ) { comments_template(); } ?>