Samen verder, direct goed geregeld

Bij Samenlevingscontract Direct regel je het direct

Efficiënt

In enkele stappen direct online geregeld

Voordelig

Geen extra kosten en kostbare tijd

De voordelen van een samenlevingscontract

Jullie hebben plannen om binnenkort te gaan samenwonen. Of jullie wonen al jaren ‘gewoon’ samen en dat is altijd goed gegaan. Niks aan de hand zou je denken. Zolang er niets bijzonders in jullie leven gebeurt, lijkt een samenlevingscontract misschien overbodig. Dat is precies de reden waarom veel stellen samenwonen zonder iets op papier te hebben gezet. Totdat er iets misgaat: jullie gaan onverwachts uit elkaar of één van de partners overlijdt. Dan blijkt ineens dat een samenlevingscontract veel ellende had kunnen voorkomen.

Hebben jullie al nagedacht over welke bezittingen en geldzaken jullie gaan delen en welke jullie liever zelf beheren? Of wat er moet gebeuren als een van jullie overlijdt?

De wet bepaalt een aantal van deze zaken wanneer jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluiten. Maar wat wordt er geregeld als jullie ‘gewoon’ samenwonen? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: niets. Alle bezittingen en schulden blijven automatisch gescheiden. Met een samenlevingscontract stel je duidelijke regels op over de verdeling van jullie eigendommen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een belangrijk financieel voordeel van een samenlevingscontract is partnerpensioen. Het zijn zaken waar je niet graag over nadenkt, maar die niet vergeten mogen worden. Wanneer jij of je partner overlijdt, zal een pensioenmaatschappij het pensioen aan de nabestaande doorbetalen. Zonder samenlevingscontract is er geen recht op partnerpensioen voor degene die achterblijft. Daarnaast bestaat er een forse vrijstelling voor erfbelasting wanneer jullie een samenlevingscontract hebben.

Pensioenfondsen accepteren bij samenwonen alleen een samenlevingsovereenkomst als bewijs van jullie relatie. Regel het vandaag nog!

Met een samenlevingscontract heb je bovendien recht op de gezamenlijke bezittingen wanneer een van jullie overlijdt. Wanneer je geen samenlevingscontract hebt opgesteld, krijgt de familie de helft van de gezamenlijke bezittingen. Denk hierbij aan meubels, maar ook aan geld. Dit kan vervelende situaties opleveren. Wanneer jullie een samenlevingscontract met een zogenaamd verblijvingsbeding opstellen, kunnen jullie dit voorkomen. In dat geval krijgt degene die achterblijft het recht op de andere helft van de gezamenlijke bezittingen. Een samenlevingscontract is de meest complete en officiële manier om hierover afspraken te maken.

Bovendien kunnen jullie met een samenlevingscontract duidelijke afspraken maken over alimentatie. Jullie kunnen zelf bepalen of er partneralimentatie betaald moet worden als jullie uit elkaar gaan. Op deze manier zitten jullie niet (zoals bij een huwelijk) vast aan wettelijke regels maar bepalen jullie zelf de voorwaarden.

Een persoonlijk samenlevingscontract aangepast op jullie wensen en voorwaarden. De notaris legt het vast.

Een samenlevingscontract kan op jullie persoonlijke wensen worden aangepast. Jullie mogen zelf bepalen welke voorwaarden er worden opgenomen. Op die manier kunnen er geen misverstanden of onduidelijkheden ontstaan. Zo wordt tegenwoordig vaak een social media clausule opgenomen. Dit houdt in dat er geen intieme foto’s, video’s of ander materiaal op sociale media worden gedeeld. Hiermee wordt ‘online moddergooien’ voorkomen wanneer een relatie eindigt.
Kortom, er zijn veel voordelen om een samenlevingscontract op te stellen, zowel op financieel als persoonlijk gebied. Stel een contract op en voorkom misverstanden en teleurstellingen.