Samen verder, direct goed geregeld

Bij Samenlevingscontract Direct regel je het direct

Efficiënt

In enkele stappen direct online geregeld

Voordelig

Geen extra kosten en kostbare tijd

Samenlevingscontract, huwelijk of geregistreerd partnerschap? Welke kiezen we en waarom?

Jullie hebben besloten samen verder te gaan. Buiten een geweldig moment ook best een belangrijke beslissing. Want hoe gaan jullie de zaken samen regelen? Wordt het een samenlevingscontract? Een geregistreerd partnerschap of gaan jullie ‘gewoon’ samenwonen?

Laten we met dat laatste beginnen. ‘Gewoon’ samenwonen, dus zonder dat daar iets over op papier staat, kan voor onaangename verrassingen zorgen. Alle bezittingen en schulden blijven dan wel apart, er zijn echter ook geen rechten en plichten naar elkaar. Wanneer jullie uit elkaar gaan, is er bijvoorbeeld geen alimentatie van elkaar te eisen. Jullie kunnen natuurlijk samen afspraken maken en die op papier zetten.

Toch recht op zijn of haar pensioen of inkomen? Zijn er kinderen? De notaris legt het voor jullie vast in een samenlevingsovereenkomst

Bijvoorbeeld over hoeveel huishoudgeld jullie ieder betalen. En wie welke meubels heeft aangeschaft. Maar de meeste instanties erkennen dergelijke afspraken niet. En je wilt er liever niet over nadenken, maar overlijdt één van jullie, dan kan de ander geen aanspraak op zijn of haar pensioen maken. Zo loopt diegene dus inkomen mis. Het zijn allemaal zaken die de notaris voor jullie kan vastleggen in een samenlevingsovereenkomst. Meteen een kroon op de relatie, want met zo’n samenlevingsovereenkomst hebben jullie bewijs dat je ook echt partners van elkaar bent. Een mooie reden voor een feestje!

Bij een huwelijk is alles van jullie samen, zowel de bezittingen als de schulden. In Huwelijkse voorwaarden regelen jullie het bij de notaris 

Een andere goede reden voor een feest, is het huwelijk. De wet bepaalt dat binnen een huwelijk alles automatisch van jullie samen is. Bij overlijden van een partner is de helft van alle bezittingen en schulden automatisch voor de partner die achter blijft. De andere helft is de nalatenschap van de overledene. Bij een scheiding moet alles gelijk verdeeld worden. Als jullie bepaalde zaken toch graag apart willen houden, kan je dat bij de notaris vastleggen in huwelijkse voorwaarden. Zo wil je een bedrijf of bepaalde bezittingen of schulden misschien liever niet op het bordje van de ander leggen mocht het zo ver komen.

Uit elkaar bij een geregistreerd partnerschap? Zonder partnerschapsvoorwaarden moeten jullie alles eerlijk delen … De notaris maakt het in orde

Bij een geregistreerd partnerschap is ook alles van jullie samen. Net als in een huwelijk: de helft van de bezittingen én schulden zijn automatisch voor de partner die over blijft. En gaan jullie uit elkaar, dan moet alles gelijk verdeeld worden.